Interessant

Fascinerende feiten over de zeehond in de Noordpool

Fascinerende feiten over de zeehond in de Noordpool

De bebaarde zeehond (Erignathus barbatus) dankt zijn naam aan zijn dikke, lichtgekleurde snorharen, die op een baard lijken. Deze ijszegels leven in Arctische wateren, vaak op of nabij drijvend ijs. Baardrobben zijn 7-8 voet lang en wegen 575-800 pond. Vrouwtjes zijn groter dan mannen. Baardrobben hebben een kleine kop, korte snuit en vierkante flippers. Hun grote lichaam heeft een donkergrijze of bruine vacht met donkere vlekken of ringen.

Deze zeehonden leven op of onder het ijs. Ze kunnen zelfs in het water slapen, met hun hoofd aan de oppervlakte, zodat ze kunnen ademen. Onder het ijs ademen ze door ademgaten, die ze kunnen vormen door hun hoofd door dun ijs te duwen. In tegenstelling tot geringde zeehonden lijken bebaarde zeehonden hun ademhalingsgaten niet langdurig te behouden. Wanneer baardrobben op het ijs rusten, liggen ze aan de rand, naar beneden gericht, zodat ze snel aan een roofdier kunnen ontsnappen.

Classificatie

  • Koninkrijk: animalia
  • stam: chordata
  • Klasse: Mammalia
  • Bestellen: Carnivora
  • Familie: Phocidae
  • Geslacht: Erignathus
  • Soorten: barbatus

Habitat en distributie

Baardrobben leven in koude, ijzige gebieden in de Noordpool, de Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan. Het zijn solitaire dieren die op ijsschotsen trekken. Ze kunnen ook onder het ijs worden gevonden, maar moeten naar de oppervlakte komen en ademen door ademgaten. Ze leven in gebieden waar het water minder dan 650 voet diep is.

Voeden

Baardrobben eten vis (bijv. Arctische kabeljauw), koppotigen (octopus) en schaaldieren (garnalen en krab) en kokkels. Ze jagen in de buurt van de oceaanbodem en gebruiken hun snorharen (vibrissae) om voedsel te vinden.

Weergave

Vrouwelijke bebaarde zeehonden zijn geslachtsrijp rond 5 jaar, terwijl mannetjes geslachtsrijp worden op 6-7 jaar. Van maart tot juni, mannen vocaliseren. Wanneer ze vocaliseren, duiken de mannetjes in een spiraal onder water, waarbij ze onderweg bellen vrijlaten, waardoor een cirkel ontstaat. Ze komen in het midden van de cirkel aan de oppervlakte. Ze maken een verscheidenheid aan geluiden - trillingen, beklimmingen, sweeps en gekreun. Individuele mannen hebben unieke vocalisaties, en sommige mannen zijn erg territoriaal, terwijl anderen kunnen zwerven. Men denkt dat de geluiden worden gebruikt om reclame te maken voor hun "fitheid" bij potentiële vrienden en zijn alleen gehoord tijdens het broedseizoen.

Paring vindt plaats in het voorjaar. Vrouwtjes baren een pup van ongeveer 4 voet lang en 75 pond in gewicht de volgende lente. De totale draagtijd is ongeveer 11 maanden. Pups worden geboren met een zachte vacht genaamd Lanugo. Deze vacht is grijsbruin en valt na ongeveer een maand af. Pups voeden de rijke, vette melk van hun moeder ongeveer 2-4 weken en moeten dan voor zichzelf zorgen. Men denkt dat de levensduur van baardrobben ongeveer 25-30 jaar is.

Instandhouding en roofdieren

Baardrobben staan ​​als minst zorgwekkende op de Rode Lijst van IUCN. Natuurlijke roofdieren van bebaarde zeehonden zijn ijsberen (hun belangrijkste natuurlijke roofdieren), orka's (orka's), walrussen en Groenlandse haaien.

Door de mens veroorzaakte bedreigingen zijn jacht (door inheemse jagers), vervuiling, olie-exploratie en (mogelijk) olielozingen, toegenomen menselijk lawaai, kustontwikkeling en klimaatverandering. Deze zeehonden gebruiken het ijs voor broeden, ruien en rusten, dus ze zijn een soort waarvan wordt gedacht dat ze erg kwetsbaar is voor de opwarming van de aarde.

In december 2012 werden twee bevolkingssegmenten (de bevolkingssegmenten Beringia en Okhotsk) vermeld onder de Endangered Species Act. NOAA zei dat de lijst te wijten was aan de waarschijnlijkheid van een "significante afname van zee-ijs later deze eeuw."

Verwijzingen en verder lezen

  • Alaska ministerie van vis en wild. Baardrob. Bezocht op 31 januari 2013.
  • ARKive. Baardrob. Bezocht op 31 januari 2013.
  • Berta, A .; Churchill, M. 2012. Erignathus barbatus (Erxleben, 1777). Toegankelijk via: World Register of Marine Species, 31 januari 2013.
  • Ontdekking van geluid in de zee. Baardrob. Bezocht op 31 januari 2013.
  • Kovacs, K. & Lowry, L. (IUCN SSC Pinniped Specialist Group) 2008. Erignathus barbatus. In: IUCN 2012. IUCN Rode lijst van bedreigde soorten. Versie 2012.2. Bezocht op 31 januari 2013.
  • NOAA Fisheries: Office of Protected Resources. Baardrob bezocht op 31 januari 2013.


Bekijk de video: SpitsbergenSvalbard reizen van Voigt Travel (December 2020).